ALEVİ - BEKTAŞİ KÜLTÜR VE CEMEVİ BAŞKANLIĞI
ALEVİ - BEKTAŞİ KÜLTÜR VE CEMEVİ BAŞKANLIĞI

Trakya’daki Canlarımıza Mihmân Olduk

Başkanlığımızın geleneksel hale getirdiği; Alevi-Bektaşi toplumuyla istişare süreçlerinin güçlendirilmesini, Başkanlığımızca yürütülen çalışmaların topluma aktarılmasını ve Başkanlığımızla ilgili merak edilen konulara açıklık getirilmesini amaçlayan “Canlarla Buluşma Toplantıları”mızın 21.sini Trakya bölgesini kapsayacak şekilde Edirne’de gerçekleştirdik.

Edirne Devecihan Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Trakya’daki Canlarla Buluşma Toplantısı”na, Alevi–Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanımız Sayın Alirıza Özdemir, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Kemal Soytürk ile Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’ndeki inanç önderleri, köy muhtarları, dernek ve vakıf yöneticileri katıldı.

Trakya bölgesindeki canlarımızla bir araya gelen ve 2024 yılında Başkanlığımızın yaptığı çalışmaları anlatan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanımız Sayın Alirıza Özdemir, katılımcılardan gelen soruları cevaplandırarak, Başkanlığımızın yürüttüğü çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Alevi toplumundan gelen talep, önerileri ve eleştirileri dinlediklerini belirten Başkanımız Alirıza Özdemir, yol haritalarını belirlerken bunları dikkate aldıklarını ifade etti.

Faaliyet alanları arasında cemevlerini tespit ederek hizmet götürmek olduğuna işaret eden Başkan Özdemir, "İlleri gezen 40 cemevi uzmanımız var. Nasıl bizim atalarımızın Balkanlar'a kadar ayak basmadıkları yer kalmamışsa bizim uzmanlarımız da Türkiye'yi adım adım gezdiler. Uzmanlarımız bugüne kadar 2 bin 102 cemevi tespit ettiler" diye konuştu.

Özdemir, cemevlerinin içlerinin doldurulması, uğrak yerler olması için çaba sarf ettiklerini de söyledi. 

Şiirler Bestelenecek

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanımız Sayın Alirıza Özdemir, Alevi-Bektaşi âşıklarından besteleri günümüze ulaşmamış olanların bestelenmesiyle ilgili bir çalışma düzenleyeceklerini belirtti.

Konuyla ilgili teknik çalışmaların yapıldığını aktaran Başkan Özdemir, şunları kaydetti: "Yüz tane bile eser bestelense bu büyük bir olay. Her yıl yüz tane eser bestelesek, Alevi-Bektaşi ariflerinin bestelenmemiş eseri kalmaz. Dolayısıyla bu da bizim kültürel zenginliğimizi, kültürel çeşitliliğimizi arttırır ve görünürlüğü üst seviyeye çıkartır. Orijinal sözlerine bağlı kalarak Şah Hatayi, Pir Sultan Âbdal, Davut Sulari ve Gönül Sofrası diye dört albüm yaptırıyoruz. Bunları yapmaktaki amacımız genç yeteneklerimize fırsat vermek. Bir de şunun için yapıyoruz bu albümleri, orijinal sözlerinizi korumak istiyoruz."

Konuşmasının son bölümünde Alevilik ve Bektaşilik Ansiklopedisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanımız Sayın Alirıza Özdemir, devam eden çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi: "Ansiklopediyi önemsediklerini vurgulayan Özdemir,  Ansiklopedi bilgi kirliliğinin önüne geçmek için ve çocuklarımızın Aleviliği öğrenmeleri için gerçekten çok önemli. Şimdi sosyal medya mecralarında Alevilikle ilgisi olmayan, bizimle alakası olmayanlar çıkıyor. Mesela biri çıkmış, 'Aleviliğin Hazreti Ali'ye bağlılıkla ilgisi yok. Alev kelimesinden gelir ve ateşe tapanlar demektir' diyor. Allah aşkına aranızda ateşe tapan var mı? Böyle saçma şey olur mu? Çoluk çocuğumuzun kafasının karışmasına müsaade etmeyeceğiz."  

Trakya-01.jpg

Trakya-02.jpg

WhatsApp Image 2024-11-28 at 17.07.17 (1).jpeg

WhatsApp Image 2024-11-28 at 17.07.17.jpeg

WhatsApp Image 2024-11-28 at 17.07.30.jpeg

WhatsApp Image 2024-11-28 at 17.07.33.jpeg