ALEVİ - BEKTAŞİ KÜLTÜR VE CEMEVİ BAŞKANLIĞI
ALEVİ - BEKTAŞİ KÜLTÜR VE CEMEVİ BAŞKANLIĞI

Başkanlığımızın Paydaş Kurumlarla Düzenlediği “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu” Munzur Üniversitesi'nde Gerçekleştirildi

Başkanlığımız ile Tunceli Valiliği'nin ve  Munzur Üniversitesi'nin iş birliğiyle 16-18 Ekim 2024 tarihlerinde Tunceli'de düzenlenen “Anadolu'nun Horasan'ı Tunceli Sempozyumu”, Munzur Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. 

Sempozyumun açılış programına Tunceli Valisi Sayın Bülent Tekbıyıkoğlu, Munzur Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Kenan Peker, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanımız Sayın Alirıza Özdemir ile akademisyenler, araştırmacılar ve çok sayıda inanç önderi katıldı.  

Sempozyumun açılış programında konuşan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanımız Sayın Alirıza Özdemir: "Bilimsel faaliyetler, belgelerin bilgilerin ve fikirlerin tartışıldığı özgür platformlardır. Bu sempozyumda da her türlü fikir, her türlü görüş tartışılacaktır, konuşulacaktır. Biz de heybemize yeni bilgiler alarak geri döneceğiz. Karşılıklı saygı çerçevesinde her türlü görüşün tartışılması, konuşulması sahih bilgiye ulaşmamız açısından son derece önemlidir." dedi.

Konuşmasının devamında gençlere hitap eden Sayın Başkanımız: "Sevgili gençler, şunu bilmenizi isterim ki babanızdan, dedenizden ve atalarınızdan duyduğunuz bilgi en doğru bilgidir. Kim ne derse desin dedelerinizden ve onların da kendi dedelerinden duyarak nesilden nesile aktardıkları bilgi en kıymetli bilgidir. Tunceli semâlarında 'Horasan'dan geldik' cümlesi milyonlarca kere tekrarlanmıştır. Bu bilgi icat edilmiş veya uydurulmuş bir bilgi değildir. Aksine yalın bir gerçekliğin güçlü ifadesidir. Bu soy kütüğüne sahip çıkıp gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin üzerine düşen ortak bir ödevdir. Size bu bilinçle hareket etmenizi tavsiye ediyorum." ifadelerine yer verdi. 


Celal Abbas Ocağı evlatlarından Sayın Ahmet Fethi Erdoğan Dede’nin açılış gülbankını okuduğu açılış programında, protokol konuşmalarının ardından sempozyumun açılış oturumuna geçildi. Yöneticiliğini Munzur Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Aziz Altı'nın yaptığı oturumda, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu “Sarı Saltuk Kültü ve Türk Dünyasının Entegrasyonu” ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Abdülkadir Gül'de “Osmanlı Dönemi Dersim’in Islahına Yönelik Hazırlanmış Layihaların Ortak Özellikleri (19. Yüzyıl)” başlıklı bildirilerini sundular. 

Sempozyumun kültürel etkinlikleri kapsamında Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Mustafa Aksoy tarafından, “Kültürel DNA Örnekleri Olarak Sibirya’dan Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli’ye Mezar Taşları ve Damgaların Yolculuğu” adlı resim sergisi de gerçekleştirildi.

17 Ekim 2024 Perşembe günü gerçekleştirilen, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 60 araştırmacı ve akademisyenin katıldığı, “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu”, kapanış oturumu ve değerlendirme toplantısının ardından çekilen hatıra fotoğrafıyla tamamlandı.  

Sempozyumda sunulan bildiriler, bu yıl içerisinde Başkanlığımızca kitap olarak yayımlanacak ve kamuoyunun değerlendirmelerine sunulacaktır.  

Sempozyumun programının son gününde ise “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu” için Tunceli’ye gelen akademisyen ve araştırmacılar, Tunceli Kent Müzesi ile Cemevini ve Ovacık ilçesinin Ziyaret Köyü'nde bulunun Munzur Gözeleri'ni ziyaret etti.  

Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen Tunceli Valimiz Sayın Bülent Tekbıyıkoğlu'na, Munzur Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Kenan Peker'e,  Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın İsmet Hakan Ulaşoğlu’na, Sempozyum Düzenleme Kurulu'nda yer alan akademisyenlerimize ve gerek yurt içinden gerek yurt dışından sempozyuma bilimsel katkıda bulunmak üzere Tunceli'ye gelen tüm akademisyenlerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.  

Horasan-1.jpeg

Horasan-10.jpeg

Horasan-2.jpeg

Horasan-3.jpeg

Horasan-4.jpeg

Horasan-5.jpeg

Horasan-6.jpeg

Horasan-7.jpeg

Horasan-8.jpeg

Horasan-9.jpeg 

Horasan-11.jpeg

Horasan-12.jpeg

Horasan-13.jpeg

Horasan-14.jpeg

Horasan-15.jpeg

Horasan-16.jpeg

Horasan-17.jpeg

Horasan-18.jpeg

Horasan-19.jpeg

Horasan-20.jpeg

Horasan-21.jpeg

Horasan-22.jpeg

Horasan-23.jpeg

Horasan-24.jpeg

Horasan-25.jpeg

Horasan-26.jpeg

Horasan-27.jpeg

Horasan-28.jpeg

Horasan-29.jpeg

Horasan-30.jpeg

Horasan-31.jpeg

Horasan-32.jpeg

Horasan-33.jpeg

Horasan-34.jpeg

Horasan-35.jpeg

Horasan-36.jpeg

Horasan-37.jpeg

Horasan-38.jpeg

Horasan-39.jpeg

Horasan-40.jpeg

Horasan-41.jpeg

Horasan-42.jpeg

Horasan-43.jpeg

Horasan-44.jpeg

Horasan-45.JPG